Toate articolele blog

Cum alegem un dezumidificator potrivit la un pret bun

Publicat la: 13/01/2016

Daca sunteti in cautarea unui dezumidificator, noi va vom convinge sa nu va para rau de achizitia facuta deoarece beneficiile acestui aparat casnic depasesc cu mult pretul. Umiditatea excesiva dintr-o locuinta favorizeaza aparitia mucegaiului, a sporilor care se impregneaza in pereti si ofera incaperii un aspect total inestetic, nemaivorbind ca pune in pericol sanatatea locatarilor. Incaperile cauzatoare de umiditate sunt bucatariile, baile, beciurile, debaralele, garajele, pivnitele dar si vremea de afara. Daca observati un miros neplacut, sau pete de apa la colturile tavanului este timpul sa investesti intr-un dezumidificator casnic. Ce trebuie sa stii inainte sa achizitionezi un astfel de aparat? Noi am facut o lista cu cele mai importante criterii si caracteristici de care trebuie sa tii cont.

Nivelul de umezeala interioara

Umiditatea din incapere poate fi mare, mica sau moderata, iata semnele care iti indica clar gradul de umezeala din incapere: ochiurile de apa pe tavan sau pe pereti, igrasia vizibila, mirosul puternic indica o incapere cu un grad mare de umiditate care necesita un anumit tip de dezumidificator, de putere mai mare. Doar mirosul de imbacseala, fara urme vizibile indica o umiditate medie / moderata dar care poate degenera. Aerul umed fara miros sau urme specifice arata o umiditate mica, dar poate fi un semnal de alarma.

Nivelul de umezeala exterioara

De cele mai multe ori, umezeala interioara este cauzata de cea exterioara, pereti uzi, expusi intemperiilor. Daca locuiti intr-o zona cu umiditate naturala ridicata, este necesara achizitionarea unui dezumidificator de mai mare putere deoarece, orice masuri ati lua in interior, este o chestiune de timp pana cand veti fi afectat de umezeala.

In functie de aceste doua mari conditii de mediu, trebuie sa faceti alegerea potrivita care nu este deloc usoara avand in vedere ca pretul unui dezumidificator variaza destul de mult, intre 200 si 2500 RON. Intr-o incapere cu umezeala mica sau moderata este necesara instalarea unui dezumidificator de putere mai mica ce va protejeaza cu succes mobila, peretii si care previne condensul.

Iata ce caracteristici trebuie sa aveti in vedere la un astfel de aparat:

Capacitatea de dezumidificare a aparatului

Se masoara in litri / zi (l/z) si reprezinta de fapt puterea de dezumidificare, numarul de litri de apa retinuti intr-o zi care in caz contrar s-ar fi depus in camera respectiva. Pentru o camera mica, sub 10mp si cu umezeala moderata, puteti alegte un aparat de putere mai mica. Alegerea trebuie sa fie facuta in raport cu suprafata camerei si gradul de umiditate al acesteia.

Capacitatea de stocare

Dezumidificatoarele sunt dotate cu un recipient in care este colectata apa. Cu cat gradul de umiditate este mai mare, cu atat cantitatea de apa colectata este mai mare, deci aveti nevoie de un aparat cu un vas de colectare mai mare. Daca umiditatea este foarte mare si este prezenta in toata casa, este necesar un aparat cu drenaj continuu (dotat cu un furtun prin care se elimina apa constant intr-o scurgere)

Consumul

Avand in vedere ca acest aparat trebuie sa functioneze continuu, eficienta energetica este foarte importanta. Inainte sa cumparati, interesati-va de consum! Consumul se masoara in numar de Watti (W)

Zgomotul

Ca orice aparat cu piese in miscare, un dezumidificator face zgomot, calitatea se reflecta si in numarul de decibeli emisi. Nu este o idee buna sa tineti in camera un "monstru" care scoate un zgomot evervant incontinuu.

Calitatea filtrelor

Aparatul este dotat si cu unul sau mai multe filte care retin impuritatile din aer: praful, particulele de polen, etc. Aceste filtre pot indeplini mai multe functii cum ar fi: modul de uscare a rufelor, modul de purificare a aerului, modul de dezumidificare, modul all in one.

Manevrabilitatea si operabilitatea

Dezumidificatorul trebuie sa fie prevazut cu roti (daca are un gabarit mai mare), sa aiba functii de oprire automata, sa fie usor operabil (un numar cat mai mic de butoane cu functii explicite), sa fie prevazut cu supapa de protectie.

Nu in ultimul rand, garantie trebuie sa fie de 2 ani, nu va sfatuim sa achizitionati un aparat cu o perioada mai mica de garantie, de obicei produsele care au o perioada scurta de garantie se deterioreaza mai rapid (perioada de garantie este stabilita in urma unor studii de fezabilitate).

Va recomandam unele dintre cele mai bune si mai testate dezumidificatoare prezente pe site-ul nostru.