Toate articolele blog

Cum alegem cel mai bun mixer pentru bucatarie

Publicat la: 21/01/2016


Daca pana acum am reusit sa preparam cu succes o diversitate de retete fara ajutorul unui mixer de bucatarie, de ce ar trebui sa ne cumparam totusi unul? La aceasta intrebare vor raspunde chiar bucatarii profesionisti: "economisiti foarte mult timp si in acelasi timp, mixerul va va asigura ca veti beneficia de amestecuri perfect omogene".

Majoritatea retetelor pe care le vedeti pe site-urile de retete culinare par la prima vedere destul de usor de reprodus. Insa la o privire mai atenta, pentru a prepara baghete, covrigei, bezele, aluaturi de pizza, mousse-uri, sosuri, piureuri de fructe sau de legume, veti avea nevoie de un spatiu mai mare de desfasurare si de ustensilele necesare prepararii. Un mixer de bucatarie va va scuti insa de toate aceste neajunsuri - veti castiga timp, spatiu si mai ales nu va trebui sa mai cumparati alte ustensile speciale.

Un mixer odata achizitionat va deveni un ajutor de nepretuit in bucatarie: este usor de folosit, "lucreaza" in locul dvs odata ce l-ati pus la munca si veti economisi timp. Indiferent ca ne referim la cei care vor sa cumpere un mixer pentru prima data si sunt nesiguri in privinta caror caracteristici si functii ar trebui sa fie vigilenti, sau la cei care cauta sa il inlocuiasca cu un model mai nou si performant, noi vom cauta sa va oferim cat mai multe informatii si detalii pentru alegerea optima.


TIPURI DE MIXERE

Cea dintai decizie pe care cumparatorul va trebui sa o ia, va fi legata de tipul de mixer pe care doreste sa il achizitioneze: mixer manual sau mixer cu bol.

Mixerul Manual

In cazul in care sunteti limitat de un buget relativ restrans sau nu dispuneti de spatiu suficient in bucatarie, mixerul de mana reprezinta solutia ideala.
Ocupa mai putin spatiu, este usor de utilizat si va permite sa mixati ingredientele in orice vas sau recipent doriti.

Aveti posibilitatea de a alege intre doua tipuri de mixere de mana: mixer manual electric sau un amestecator/mixer de mana cu imersiune (un model simplu, cu un singur picior; perfect pentru mixarea oualelor, laptelui praf, cafelei s.a.).

Avantaje:
- sunt mai accesibile
- ocupa putin spatiu
- se curata usor
- se poate utiliza orice vas
- portabilitatea
- modele obisnuite vin la pachet cu doua tipuri de palete: cele de amestecare si cele pentru framantare

De tinut cont:
- implica un oarecare efort la manevrare
- nu sunt la fel de rapide si de puternice precum modelele cu bol
- tind sa se murdareasca destul de usor

Accesorii suplimentare:
- vas gradat
- suport pentru depozitare
- disc de feliere
- disc de razuire
- tel
- palete pentru zdrobirea ghetii



Mixerul cu bol

Daca va doriti un model mai performant, mai puternic si cu o capacitate mai mare, varianta cea mai buna ar fi sa optati pentru un mixer cu bol. Este foarte adevarat ca au un pret mai ridicat, insa si functiile si caracteristicile acestuia sunt mult superioare mixerului manual.
Sunt deosebit de utile cand preparati retete complicate si de lunga durata sau care necesita amestecarea multor ingrediente. Deasemenea sunt ideale pentru prepararea compozitiilor vascoase si aluaturilor mai ferme, cum ar fi cele de paine, cozonac sau pizza.

Unul din inconvenientele unui astfel de dispozitiv este dimensiunea si greutatea acestuia.

Avantaje:
- sunt mai puternice decat mixerele de mana
- procesul de amestecare este mai rapid
- amestecare si omogenizare mai buna a ingredientelor
- cat timp "mixeaza" puteti sa lucrati la altceva
- unele modele vin cu o serie de accesorii speciale (exemplu: accesorii pentru paste, ravioli, sosuri, sucuri, inghetata s.a.)

De tinut cont:
- pretul ridicat
- ocupa mai mult spatiu la depozitare
- uneori sunt greu de curatat

Accesorii:
- tel
- bol
- palete de amestecare si de framantare
- vas gradat
- discuri de feliere
- discuri de razuire
- preparator de inghetata
- aparat de facut suc
- tocator
- pasator

Pentru un bucatar dedicat este inutil sa mai spunem ca alegerea lui se va indrepta spre un mixer cu bol datorita performantelor mult superioare. Pe de alta parte, mixerele de mana sunt destul de accesibile, asa ca daca v-ati decis sa investiti intr-un mixer cu bol, puteti de asemenea sa cumparati si unul de mana. In acest fel, in functie de complexitatea retelelor puteti sa va indreptati catre mixerul potrivit.



CRITERIILE DE SELECTIE A UNUI MIXER

1. Pentru ce anume il folositi

Daca preparatele pe care le gatiti cel mai des sunt prajiturile sau produsele de patiserie, atunci sfatul nostru ar fi sa optati spre un mixer cu bol.

2. Pretul

In functie de model, functii si accesorii suplimentare, pretul unui mixer manual porneste de la 16 lei si ajunge pana la circa 400 lei, iar mixerul cu bol are un pret de pornire de 65 lei si poate atinge suma de 900 lei.
Bineinteles ca un mixer de calitate, indiferent ca ne referim la cel de mana sau cel cu bol, va avea un pret mai ridicat, insa si functiile si accesoriile cu care acesta vine la pachet vor fi net superioare si pot fi de un real ajutor in bucatarie.

3. Greutatea

Daca ne-am hotarat deja sa cumparam un mixer de mana, un aspect care nu ar trebui neglijat este legat de greutatea acestuia. Trebuie sa fie usor de manevrat si de tinut in mana in timpul utilizarii. In acelasi timp, trebuie sa retinem ca mixerele mai usoare au tendinta de a se misca mai mult, ceea ce necesita un oarecare echilibru in timpul manevrarii.
Din contra, in cazul unui mixer cu bol, o greutate mai mare, va oferi un suport mai mare si o rezistenta crescuta in timpul mixarii. Daca urmeaza sa fie depozitat pe un raft sau pe blatul de lucru, greutatea nu va reprezenta in niciun caz o problema, dar daca de fiecare data cand il folositi trebuie sa il scoateti dintr-un dulap sau din camara, v-am sfatui sa cautati un model care sa nu fie prea greu si sa fie usor de ridicat.

4. Viteza

In functie de tipul de ingrediente folosite se va seta si viteza potrivita de mixare. Majoritatea modelelor, atat cele de mana cat si cele cu bol, ofera o paleta larga de viteze - deobicei intre 3 si 12 optiuni diferite.
Toate mixerele ar trebui sa aiba functia "start lent", care sa va ofere posibilitatea de a adauga ingredientele in vas fara sa stropiti sau sa amestece la o viteza redusa ingredientele delicate.

5. Dimensiuni

Cand vorbim de dimensiunea aparatului de mixat, vom tine cont de:

 Cat spatiu aveti in bucatarie?
 Cata mancare se prepara deobicei?

Un bol cu capacitate mare va fi de mare ajutor la framantarea aluaturilor sau cand dorim sa amestecam o cantitate mai mare de ingrediente. Puteti opta pentru un mixer manual caruia ii puteti atasa orice vas doriti sau puteti opta pentru un mixer cu bol cu capacitate intre 1.5 litri si 4 litri.

6. Accesoriile

Marea majoritate vin in pachet cu o serie de accesorii suplimentare. Scopul acestora este de a creste functionalitatea si performanta mixerului.
Reamintim accesoriile standard: bolul, telul, paletele de amestecare si cele de framantare.
Dotari suplimentare: bolul gradat, discuri de razuire, discuri de feliere, tocator, pasator, zdrobitor, accesoriu pentru prepararea pastelor, pentru ravioli s.a.

7. Alte detalii

Va recomandam in aceeasi masura sa tineti cont si de design, silentiozitate, producator, garantie, pentru a beneficia de confort maxim in timpul utilizarii.
Puteti opta pentru un mixer cu un desing ergonomic, compact, in culorile preferate, magazinele online de electrocasnice punandu-va la dispozitie o diversitate de modele.
Cele mai multe mixere sunt zgomotoase, insa gratie tehnologiei acum puteti gasi si modele care au redus nivelul de zgomot (db) pentru o utilizare mult mai placuta.
Un brand sau un producator cunoscut va ofera posibilitatea de a beneficia de performante mult mai avansate si un grad de rezistenta ridicat.