Toate articolele blog

Ce umidificator alegi pentru camera copilului

Publicat la: 13/01/2016

Daca aerul umed din incapere provoaca diferite afectiuni, la fel si aerul uscat (prezent mai ales in timpul verii), de aceea este necesara prezenta unui umidificator de aer. Cu cat casa este mai bine izolata termic (geamuri termopan, izolatie exterioara de polistiren sau interioara), cu atat exista riscul ca aerul din incapere sa devina mai uscat si mai greu de respirat. In special la copii mici si bebelusi, aerul uscat poate conduce la o piele uscata sau la infectii. Nivelul de umiditate necesar unui mediu sanatos este intre 50-55%. Umidificatorul emana niste vapori foarte fini, care spre deosebire de aburul obisnuit, nu se transforma in condens si mucegai. Chiar si pentru adulti, prezenta unui umidificator de camera are urmatoarele avantaje:

1. Pastreaza pielea tanara si catifelata datorita vaporilor de apa pura emanati in aer

2. Uscarea laringelui si a traheei in timpul somnului este prevenita

3. Accelereaza vindecarea infectiilor si a racelilor usoare

4. Atenueaza circulatia firelor de praf si a sporilor din incapere

5. Retine particulele de praf si polen prezente in aerul uscat si elimina un aer curat si sanatos

In momentul in care te decizi sa cumperi un umidificator de camera (MyIeftin.ro iti pune la dispozitie o gama foarte larga de umidificatoare la preturi foarte variate), trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

Suprafata camerei

Cu cat camera este mai mare cu atat aparatul trebuie sa fie de capacitate mai mare, in caz contrar nu poate face fata volumului mare de aer uscat. Daca insa suprafata este foarte mica, atunci aerul tinde sa devina prea umed aparand astfel riscul depunerii de mucegai.

Tipul de aer

La fel ca si in cazul aparatelor de aer conditionat, umidificatoarele pot lucra cu aer cald sau rece (vara este nevoie de un aparat care lucreaza cu aer rece, iar iarna avem nevoie de aer cald)

Zgomotul emis

Nivelul de decibeli emis trebuie sa fie cat mai scazut, daca aparatul este dotat cu ultrasunete, atunci este deosebit de silentios.

Functia de ionizare a aerului

Aceasta functie este deosebit de importanta, este de preferat ca aparatul tau sa o aiba. Ionizarea este o metoda extrem de eficienta de a neutraliza particulele de praf, microbii, bacteriile si virusii prezenti in aer. Aparatul emite electroni care incarca negativ aceste particule, care apoi sunt atrase de placuta incarcata pozitiv si distruse. Acea placuta colectoare trebuie curatata si spalata periodic.

Capacitatea rezervorului de apa

Avand in vedere ca aparatul trebuie sa functioneze non-stop, este neaparat necesar ca rezervorul sa acopere necesarul de apa pentru o zi, pentru a nu fi nevoiti sa-l schimbam mereu. Deasemenea, putem regla volumul de apa pulverizat pentru a ajusta astfel si nivelul de umiditate final din incapere care trebuie sa se situeze in jurul valori de 50%.

Directia si puterea de pulverizare

Directia de pulverizare ar trebui sa fie reglabila pentru a evita pulverizarea apei in zonele nedorite din incapere. La fel si in cazul puterii de pulverizare, trebuie sa fie ajustabila ca sa putem regla gradul de umiditate final (care se masoara cu un aparat numit higrometru)

Senzor de reglare a umiditatii

Umidificatoarele mai performante au incorporat si un astfel de senzor care ne permite sa setam gradul de umiditate dorit (50%).

Greutatea si alimentarea

Aparatul ideal cantareste in jur de 2-3 kg si poseda un cablu de alimentare suficient de lung pentru a putea fi mutat dintr-o camera in alta

Tipul de filtru

Filtrul are rolul de a retine si elimina particulele si bacteriile, inainte de a cumpara un aparat aisgurati-va ca exista filtre de schimb pe piata. Cele mai bune umidificatoare sunt cele produse de Phillips.