Toate articolele blog

Beneficiile extraordinare ale mierii de Manuka

Publicat la: 14/01/2016

Mierea de Manuka este o miere monoflora produsa in Noua Zeelanda polenizata de florile arborelui de Manuka. Cercetarile recente au evidentiat proprietatiile terapeutice deosebite ale mierii de Manuka, referindu-ne in mod specific la actiunea si eficienta exceptionala asupra microorganismelor bacteriene si fungice: Staphylococcus aureus (Stafilocoul Auriu, Staph infections), Escherichia coli (E. coli), Citrobacter freundii, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Salmonella typhimurium,  Streptococcus pyogenes, Streptococcus faecalis, Vanocomycin-resistant Enterococci, Helicobacter Pylori (H. pylori, ulcere stomac),  Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA, infectii de spital).

Din punct de vedere istoric, acest tip de miere a fost folosit in scopuri medicinale de mii de ani. Cunoscand faptul ca mierea de Manuka este una dintre cele mai bogate surse antimicrobiene naturale, nu ar trebui sa ne surprinda sa auzim ca mai multi arheologi sustin ca in timpul excavarii unor morminte egiptene din Valea Regilor de mii de ani in urma, au descoperit miere nealterata în ghivece. Studiile clinice au si demonstrat ulterior capacitatea mierii de a fi conservata si de a isi pastra proprietatiile active ani intregi.

Intrebuintarile acesteia sunt cat se poate de variate: de la  cresterea imunitatii, vindecarea bolilor digestive, a durerilor de gat, sinuzitei, ranilor, aftelor, eczemelor, psoriazisului, afectiunilor gingivale, cicatricilor, arsurilor, micozelor, infectiilor pana la tratarea diabetului, reglarea si imbunatatirea circulatiei sanguine.

Eficienta nutritionala a mierii de Manuka asupra organismului

Ceea ce face mierea Manuka diferita este profilul nutritional uimitor. Mierea este cunoscuta pentru beneficiile nutritionale incontestabile care joaca un rol esential in cresterea imunitatii. In general, mierea nefiltrata constituie o sursa bogata de: aminoacizi,  vitamine B (B6, tiamina, niacina, riboflavina, acid pantotenic), Calciu, Cupru, Fier, Magneziu, Fosfor, Potasiu, Sodiu, Zinc.

Continutul nutritiv al mierii Manuka este de 4 ori mai mare decat in cazul mierii normale, iar ceea ce o diferentiaza este factorul unic UMF care indica concentratiile in care se regasesc methylglyoxalul (MG), precum si alti compusi activi.

În 1981, cercetatorii de la Universitatea din Waikato din Noua Zeelanda au descoperit ca mierea de Manuka are un nivel considerabil mai ridicat de enzime decat mierea obisnuita. Aceste enzime creaza un peroxid de hidrogen natural care functioneaza ca un antibacterian. Unele tulpini ale acestui tip de miere originara din Noua Zeelanda sunt deosebit de bogate in peroxid de hidrogen, metilglioxal si dihidroxiacetona.
Factorul Unic Manuka (UMF) standardul global in identificarea si masurarea puterii antibacteriane a mierii Manuka, are rolul de a indica gradul de eficienta in tratarea afectiunilor terapeutice.

Mierea Manuka UMF s-a dovedit a fi extrem de eficienta in tratarea infectiilor rezistente la antibiotic. In cazul persoanelor sensibile se recomanda un nivel UMF mai scazut sau folosirea mierii Manuka Active pentru a preveni eventualele reactii adverse (alergiile sunt cele mai frecvente).
Manuka UMF s-a dovedit in multe cazuri foarte eficienta in tratarea unor infectii foarte rezistente la antibiotic, dar in acelasi timp, trebuie retinut ca poate provoca persoanelor mai sensibile reactii alergice.

Activitatea antibacteriana peroxidica a mierii de Manuka Activa este datorata activitatii enzimei glucozoxidaza din miere care produce agentul antibacterian peroxid de hidrogen, agent care este tolerat mult mai usor de catre organism.

Mierea de Manuka UMF se diferentiaza de alte soiuri Manuka prin existenta concomitenta a peroxidului de hidrogen natural cat si prin proprietatea sa antibacteriana naturala UMF, care imbunatateste eficienta acesteia. Proprietatile UMF ale mierii de Manuka sunt extrem de stabile si, spre deosebire de peroxidul de hidrogen care se regaseste deobicei in mierea obisnuita, acesta nu este usor distrus de caldura, lumina si de enzimele din organism.

De aceea, in cazul persoanelor sensibile (copii, persoane in varsta) sau cand apar reactii adverse la folosirea mierii Manuka UMF, este recomandat sa se reduca nivelul UMF sau sa se foloseasca miere de Manuka Activa.

Cum se utilizeaza mierea de Manuka?

Intai si intai trebuie sa stim ca exista mai multe tipuri de miere de Manuka. De aceea este important sa identificam produsul potrivit pentru a raspunde cu maxima eficienta afectiunii in cauza. Poate fi utilizata atat intern (raceli, gripa, dureri de gat, indigestii, ulcere, gastrite s.a.) cat si extern (acnee, dermatite, eczeme, arsuri, rani, intepaturi de insecte, ciuperci, prurit s.a.).
Persoanele alergice la albine ar trebui sa utilizeze miere Manuka cu precautie din cauza posibilelor reactii  alergice adverse.

Iata principalele tipuri de miere de Manuka:

1. Mierea Manuka de consum
2. Mierea Manuka Activa
3. Mierea Manuka UMF

Diferenta dintre mierea de Manuka activa si cea UMF consta in activitatea antibacteriana peroxidica a celei dintai si cea antibacteriana non-peroxidica a mierii UMF.
Mierea UMF 10+ este recomandata pentru intarirea si sustinerea sistemului imunitar.
Mierea UMF 15/16 este indicata pentru tratarea infectiilor cu microorganisme bacteriene si fungice.
Mierea UMF 18/20+, cu cel mai ridicat efect antibacterian, are o eficienta ridicata in tratamentul afectiunilor acute sau cronice.

Mierea de Manuka administrata in fiecare zi are un efect pozitiv asupra organismului, stimuland  energia si imbunatatind calitatea vietii. Datorita profilului sau dens nutritiv, aceasta stimuleaza vitalitatea si energia tinereasca, fiind recunoscuta pentru capacitatea sa de a imbunatati tonusul si textura pielii.

Este un excelent exfoliant facial si lupta cu succes impotriva radicalilor liberi din piele. Puteti folosi un sampon care are ca si componenta activa mierea de Manuka sau, de ce nu, puteti adauga chiar dvs o cantitate de miere de Manuka in samponul sau masca de par preferata, pentru a stimula cresterea si a reda stralucirea parului. Iar o bautura detoxifianta naturala preparata chiar acasa si care are la baza mierea Manuka va va ajuta sa va purificati corpul in interior si in acelasi timp, il va face sa arate extraordinar si in exterior!

Mierea de Manuka are capacitatea de a imbunatati calitatea somnului. Aceasta ajuta la promovarea unui somn profund odihnitor, prin eliberarea lenta a glicogenului necesar pentru functiile corpului esentiale în timpul somnului. Adaugarea unei lingurite de miere in paharul cu lapte inainte de culcare ajuta organismul sa elibereze melatonina in creier, care este necesara pentru somn adânc.

Daca doriti sa va imbunatatiti calitatea vietii atat interior cat si in exterior, va invitam sa descoperiti o serie de suplimente, produse alimentare si produse cosmetice bazate pe mierea de Manuka pe care le puteti introduce cu usurinta in rutina dvs zilnica: pasta de dinti, balsam de buze, creme pentru fata si corp, produse pentru ingrijirea tenului, spray-uri pentru gat, unt de corp, lotiuni hidratante.

Pentru mai multe detalii, va invit sa urmariti si clipurile de mai jos:






Impartasiti si Distribuiti acest articol prietenilor pentru a va bucura impreuna de beneficiile acestui elixir natural - mierea de Manuka!